Näöntarkastuksen kulku
Näöntarkastuksen tekee meillä aina laillistettu optikko, jolla on laaja koulutus näkemisen tutkimiseen ja silmälasivoimakkuuksien määrittämiseen.
- Alkumittaus otetaan laitteella, jonka nimi on autorefraktometri. Samalla laitteella mitataan myös silmien sisäiset paineet. Tätä tulosta käytetään yhdessä mahdollisten edellisten lasien voimakkuuksien kanssa näöntutkimuksen pohjatietona.
- Näöntutkimushuoneessa otetaan selvää erilaisista näkemiseen liittyvistä ongelmista tai ominaisuuksista, ja mitä ajatuksia sinulla on näkemiseen liittyen. Samalla mietitään mahdolliset sukurasitteet ja silmän terveyteen vaikuttavat asiat. Tämä on ns. anamneesin tekeminen.
- Kasvoillesi puetaan koekehykset, johon käsin vaihdellaan linssejä, tai kasvojesi eteen asetetaan laitteen (foropteri), joka toimii automaattisemmin. Tässä vaiheessa tutkimusta sinun ei tarvitse kuin vastata kysymyksiin totuudenmukaisesti. Jos joku valinta tuntuu vaikealta, se kannattaa sanoa. Vääriä vastauksia ei ole! Meillä on taitoa ja kokemusta löytää oikea tulos, vaikka itse olisit epävarma.
- Jos tutkimuksessa ilmenee jotakin ”normaalista poikkeavaa”, on meillä velvollisuus joko konsultoida silmätautien erikoislääkäriä tai ohjata sinut tämän vastaanotolle.
- Nyt optikko tai optometristi on valmis kirjoittamaan tulevien silmälasiesi arvot, ja hän kertoo sinulle millaisia silmälaseja hän suosittelee. Jos mieleesi on jäänyt kysymyksiä, vastaamme mielellämme.
Laaja näöntutkimus
Optometristi käyttää laajassa näöntutkimuksessa mustuaista laajentavia, akkommodaatiota heikentäviä silmätippoja saadakseen paremmin selvää silmien mahdolliset piilevät voimakkuustarpeet sekä dokumentoitua laadukkaammin silmien sisäisiä rakenteellisia ominaisuuksia.

Näöntarkastus vai näöntutkimus?
Optikon ja optometristin näöntarkastuksessa määrätään silmälasien voimakkuudet. Optometristin näöntutkimuksessa tutkitaan perusteellisesti näkeminen ja silmän terveys.

Mitä eroa on optometristilla ja optikolla?
Optometrian Eettinen Neuvosto (OEN) päätti suomalaisten optometrian ammattinimikkeiden WCO:n osaamisluokituksen mukaisesta käytöstä. WCO (World Council of Optometry) on Maailman Terveysjärjestö WHO:n alajärjestö.
OEN ohjeistaa asiassa seuraavasti, VALVIRAsta pyydetyn ohjauksen mukaisesti:
Optometristi: Laillistettu optikko, jolla on ammattikorkeakoulussa suoritettu rajoitettuun lääkkeen määräämisoikeuteen johtava koulutus, käyttää itsestään nimikettä
”optometristi”; virallisissa yhteyksissä ”optometristi, laillistettu optikko”.
Optikko: Laillistettu optikko, jolla ei vielä ole em. lääkeaineoikeuksia, käyttää itsestään ”optikko”- nimikettä; virallisissa yhteyksissä ”laillistettu optikko”
Optometrian Eettisen Neuvoston laatima Hyvä optometristin tutkimuskäytäntö -ohjeistus ohjeistaa meidän näöntutkimus- ja piilolasien sovituskäytännön.
Lue näöntutkimuksesta lisää Näköasiantuntija-verkoston sivulta.