Tjänster

Synundersökning snabbt och lätt

Vi hjälper dig att välja bågar och en lämpliga linslösningar. Vi litar bara på de bästa ram- och linstillverkarna. Vi har snabba leveranstider. Vid behov utför vi service och reparation av dina glasögon. Vi hjälper dig gärna med alla frågor som rör dina ögon och syn.

Det går snabbt och lätt att komma på synundersökning, även utan tidsbokning. Vi erbjuder ett brett urval av ögon- och synrelaterade undersökningar i tillägg till traditionell ordination av glasögon med ögontrycksmätning.

Iris Optiker

En omfattande synundersökning som görs noggrant tar tid och därför reserverar vi minst en halvtimme för undersökningen. Hos oss inkluderar synundersökningen alltid en ögontryckmätning och vid behov kan vi undersöka ögonens strukturer med mikroskop, fotografera ögonbotten och i samband med dessa undersökningar kan vi också använda diagnostiska läkemedel.

I vår verksamhet och synundersökning följer vi Optikerns etiska riktlinjer, Optometri-rådets (OEN) riktlinjer för bra undersökning av optometrister och Synspecialisternas värden.

Vi har modern utrustning, men traditionella, beprövade metoder.

 

Prislista över våra tjänster hittar Du här.

Läs mera om synundersökning (på finska) här.

Tillbaka upp

Boka tid till synundersökning här
Iris Optiker

Myopi, eller närsynthet, är ett brytningsfel i ögat som ofta beror på att ögat är för långt jämfört med ögats brytning. Myopi korrigeras med minusglasögon. Allt fler barn utvecklar myopi i allt yngre åldrar – till dels på grund av ökande förekomst av livsstilar där vi vistas mera inomhus och fokuserar blicken mera på nära håll. Barn som utveckar myopi i yngre åldrar får typiskt starkare behov för minus.

Forsking visar att hög myopi försämrar livskvaliteten och ökar risken för ögonsjukdomar (näthinneavlossning, ögontrycksjuka, gråstarr) senare i livet.

Vi följer med utvecklingen av ögats längdväxt genom att mäta det med  MYAH -apparaten.

Myopia Control är olika tillvägagångssätt att dämpa och sakta ner utvecklingen av myopi:

 • Med glasögonlinser, Stellest (Essilor) och MiYOSMART (Hoya)
 • Med mjuka kontaktlinser, MiSight (CooperVision)
 • Med hårda kontaktlinser, Orthokeratologi, eller Ortho-K
 • Atropindroppar

Med myopikontroll kan man enligt forskning bromsa tillväxten av ögat och därmed förhindra risken för ögonsjukdomar och förbättra livskvaliteten.

Läs mera (på finska) här.

Tillbaka upp

Bok tid för undersökning av skolelever
Iris Optiker

Torra ögon är ett allmänt problem

Torra ögon är ett vanligt och ökande problem som också drabbar barn och ungdomar. Dess symptom i ögonen inkluderar stickande och sveda, känsla av skräp och sand, ljuskänslighet och rinnande ögon. Dess orsaker kan vara t.ex. näring, diet, allergier, mediciner, mekanisk luftkonditionering och telefon- och surfplatteanvändning.

Med MYAH -appareaten följer vi effektivt med hur skötsel av torra ögon fortskrider.

 

Torra-ögon-Rejäl-betjäning-RGB
Till och med 40% av befolkningen i Finland har någon gång lidit av torra ögon. Det är ett problem som blivit allt vanligare, också för unga människor.

Torra ögon kan undersökas och behandlas framgångsrikt. Optometristerna på Iris gör en modern Torra Ögon Rejäl Betjäning och rekommenderar på bas av den ytterligare behandling och kontrollerar effektiviteten av behandlingen.

Torra_Ogon_Snabbtest
Med Torra Ögons snabbtest här ovan kan Du snabbt avgöra om vi behöver undersöka Dina ögon noggrannare. Samla ett öga för varje symptom som stämmer med Dig och räkna dom ihop.

Hur många ögon samlade du?

 • 1:  Följ med hur situationen utvecklas
 • 2-3: Diskutera saken med oss
 • 4-5: Boka genast tid till undersökning

Din syn kan kännas ansträngd på grund av:

 • för stor synbelastning
 • fel typ av glasögonlins
 • glasögonlinsen infattad fel
 • glasögonne sitter dåligt
 • torra ögon

Exakta mått – bra vård

Med den nya MYAH-apparaten kan vi utföra exakta mätningar av ögats olika egenskaper, vilket är mycket användbart, t.ex. vid behandling av torra ögon.

MYAH-apparaten ger en noggrann bild av hur det är fatt vid t.ex. behandling av torra ögon.

Blephex – rengörning av ögonlocken

Vård av Torra Ögon kan också inkludera rengörning av ögonlockens kant med Blephex -apparaten. Denna form av behandling kan påskynda öppnande av blockeringar i meibomkörtlarna och kan i de allvarligaste fallen till och med vara ett nödvändigt steg mot friska ögon.

Blephex treatment
Tarja is treating Kristian’s eyelids with the Blephex machine.

 

Prislista över våra tjänster hittar Du här.

Läs mera om torra ögon (på finska) här.

Tillbaka upp

Boka tid till undersökning här
Iris Optiker

Allehanda kontaktlinser

Med kontaktlinser kan man korrigera dom allra flesta av vanliga utmaningar med synen. I tillägg till fjärr- och närsynthet kan man korrigera astigmatism och ålderssynthet. Dom vanligaste kontaktlinserna är mjuka, antingen månads- eller engångslinser. Månadslinserna är antingen dagslinser som man alltid tar bort för natten eller natt- och daglinser som man kan använda upp till en månad i sträck förutsatt att allt fungerar som det skall.

Vi ordinerar specialkontaktlinser

I tillägg till vanliga mjuka linser ordinerar vi också specialkontaktlinser som kan vara mjuka, men också hårda linser eller hybridlinser. Specialkontaktlinser behövs i sådana fall när dom vanliga inte går att tillpassas tillförlitligt eller kunden inte ser tillräckligt bra med dom.

Till speciallinserna hör bl.a. Rose K -keratokonuslinserna och Skleraliska linser som inte nödvändigtvis behöver sitta på hornhinnan, dvs. mitten på ögat.

Henri kollar en skleral kontaktlins.

Myopia Control

Myopi, eller närsynthet, är den vanligaste orsaken till nedsatt syn i världen och den näst vanligaste orsaken till blindhet. CooperVisions MiSight-linser syftar till att förhindra en ökning av behovet av minusstyrka, särskilt hos ungdomar och skolbarn.

Myopia Control -linser från CooperVision.

Läs mera om Myopia control (på finska) här.

 

Prislista över våra tjänster hittar Du här.

Läs mera om kontaklinser (på finska) här.

Tillbaka upp

Boka tid till kontaktlinstillpassning
Iris Optiker

Digital ögonbottenfotografering

Vi använder EasyScan skanningssystem för ögonbotten, vilket gör att vi kan få mer exakta och mångsidiga ögonbottenbilder jämfört med traditionella fotografier.

Med hjälp av ögonbottenbilder kan vi effektivt sålla och följa upp avvikelser från det normala, och ge utlåtande där vi misstänker förändringar. Vid misstanke begär vi ett slutligt utlåtande från ögonläkare på distans eller hänvisar kunden till ögonläkares mottagning för vidare undersökning.

 

Prislista över våra tjänster hittar Du här.

Läs mera om ögonbottenbilder (på finska) här.

Tillbaka upp

Boka tid till ögonbottenfotografering
Iris Optiker

Allehanda reparationer

Vi gör alle handa reparationer och justeringar av glasögonbågar, såvida det är möjligt. Dom vanligaste reparationerna är lödning av metall- och plastbågar och tillbakafästning av fjäderskalmar som lossnat.

Som garantiservice erbjuder vi våra stamkunder bland annat regelbunden justering av bågarna och spänning av skruvarna, byte av näsdynor vid behov och efter dessa åtgärder, en ordentlig rengöring av linserna.

Noora byter nya näsdynor till kundens båge.

Reparation av plastbåge

Ibland är det så illa att någon del av bågen går sönder för tidigt eller att en viktig del lossnar och försvinner. I sådana fall är det bra att veta att våra optometrister är redo att göra nödvändiga reparationerså att du kan använda dina glasögon ännu en lång tid. De flesta bågar vi säljer kan i händelse av en olycka repareras. Någon sällsynt gång lyckas det så bra att det inte ens syns spår av reparation, men varför slänga bort glasögon som annars är i bra skick bara för att någon del av den lossnar?

En mycket viktig bit hade lossnat från kundens plastbåge och försvunnit, och vi råkade ha en lämplig bit cellulosa acetat i lager.
Plastbiten mallades och formades för att passa, varefter det smältes fast med aceton.
Bågen är intakt och användbar igen!

 

Prislista över våra tjänster hittar Du här.

Tillbaka upp

Boka tid till reparation här
Iris Optiker

Slipningsmaskin i egen verkstad

Vi slipar själva största delen av linserna som vi säljer, eftersom vi i vår verkstad har en slipningsmaskin för glasögonlinser. Vi kan altså slipa in nya linser i dina glasögonbågar medan du väntar och dricker en kopp kaffe som vi också bjuder på.

Läs mera om linserna i vårt lager här.

Henri kontrollerar linsens styrka och markerar optiska mittpunkten för slipning.
Såhär ser en typisk lins ut före slipning.
Progressiva linsers optiska mittpunkt fås noggrannt markerat med hjälp av den förstorande apparaten.
Formen på bågen läses och linsen decentreras till rätt läge med en skilld apparat.
Slipningen sker halvautomatiskt, alltid med 0,05 millimeters noggrannhet.

 

Prislista över våra tjänster hittar Du här.

Tillbaka upp

Boka tid till slipning här
Iris Optiker

Plastbågar kan vara eleganta och snygga, men alltid sitter dom inte på näsan som man vill. För att förbättra passformen kan vi installera näsdynor i bågen. Vi kan installera antingen en upphöjningskudde som följer bågmaterialet eller en justerbar näsdynehållare som är inbäddad i plastbågens näsdel. I det första alternativet är dynan alltid fixerad, men i den senare kan näsdynor i olika storlekar och material bytas ut.

Bågen formas om och hål borras i bågens framdel för dynehållarna att installeras i.
Näsdynehållarna installeras i hålen.
Näsdynorna är på plats och verktygen väntar på nästa uppgift.

Prislista över våra tjänster hittar Du här.

Tillbaka upp

 

Boka tid nu
Henri undersöker ögonbottenbilder.
Kristian reparerar glasögon.
Tarja använder foropter när hon undersöker kundens syn.
Noora provar ut solglasögon.
Noora ger glasögonen till den nöjda kunden.
Kristian mäter EyeCode med Visioffice®3 mätsystem.

Vi erbjuder bl.a. dessa tjänster

Synundersökning
Innehåller alltid ögontrycksmätning.
45€
Synundersökning för skolbarn
Noggrann synundersökning för skolbarn (åldersgräns 8 år).
45€
Tillpassning av mjuka kontaktlinser
Inkluderar efterkontroller och rådgivning för användande av linserna.
75€
Bytestillpassning av kontaktlinser
När du använder kontaktlinser, men vill byta sort.
60€
Kontaktlinskontroll
Regelbunden undersökning av ögonens tillstånd för kontaktlinsanvändare. 
35€
Torra Ögons Rejäl Undersökning
Inkluderar åtminstone tre besök.
65€
Blephex - rengörning av ögonlocken
Innehåller avslappnande värmebehandling och Blephagel eller Blephasol Duo.
118€
Torra Ögons efterkontroll
Kontroll efter Torra Ögons Rejäl Undersökning.
30€
Fotografering av ögonbotten
Inkluderar vid behov en distanskonsultation med ögonläkare. 
25€
Pupillvidgande ögondroppar
Används i samband med undersökning eller fotografering.
20€
Tillpassning av specialkontaklinser
T.ex. för keratoconus- och sklerala linser.
ca 60€/timme
Visioffice®3
För mätning av individuella linser med EyeCodetm och val av båge.
 
Reparation av glasögon
Priset definieras på bas av arbetets svårighetsgrad.
35€ - 120€
Slipning av glasögonlinser
Priset definieras på bas av arbetets svårighetsgrad. 
90€ - 150€
Installation av näsdynor i plastbågar
Priset bestäms av typen av näsdyna. 
59€ - 79€
Ordination av fritidsglasögon
Bl.a. golf, skytte och orientering.
 
Ordination av specialarbetsglasögon
Bl.a. skärmglasögon, skyddsglasögon och lupper för tandläkare.
 
Ladda blankett för specialarbetsglasögon här.